Finns det elarbete som inte kräver en utbildad elektriker?
När behöver jag anlita en elektriker? Vad i hemmet få jag får göra själv när det kommer till el, och hur vet jag när jag behöver professionell hjälp?
Det är få saker som är så bekräftande som att klara av ett nytt projekt på egen hand. Oavsett om det är ett nytt recept som man alltid velat prova, eller om det är den där tanken på att bygga sitt eget soffbord som äntligen blev verklighet. Att prova sig fram och successivt hitta lösningar på sina problem är en underbar känsla.
Men när det kommer till elektricitet så ska man alltid ta det säkra före det osäkra. Även i små doser kan el vara livsfarligt och du kan alltid kontakta ett professionellt elinstallationsföretag om du är det minsta osäker. Med detta sagt så finns det enklare uppgifter som du får göra själv, förutsatt att du har tillräckliga kunskaper och vet hur du ska gå till väga.
Även det till synes vardagliga är reglerat.
En sådan simpel uppgift som att byta en propp som har gått, eller en glödlampa som har slocknat är några av de självklara saker man klarar av helt på egen hand. Skulle du sedan vilja ta din lampa och byta ut stickkontakten eller själva lamphållaren, eller kanske montera en strömbrytare på sladden så är det också tillåtet. Känner du dig trygg i det, så får du till och med utföra reparationer och byta ut trasiga delar i till exempel skarvsladdar och apparatsladdar.
De flesta hushåll i Sverige har en årsförbrukning på upp till 20 000 kilowattimmar, och har därför en huvudsäkring på 16 Ampere. Så länge de inte är avsedda för högre strömstyrka än så, så är det tillåtet att byta väggströmbrytare och jordade och ojordade vägguttag på egen hand.
Skillnad mellan byte och uppdatering.
Det är dock inte tillåtet att byta från ojordat till jordat uttag, då det kräver dragning av nya kablar. Och det får bara göras av behöriga elinstallatörer. Skulle det gälla elarbeten i dusch och badrum eller förändringar av fasta elinstallationer så kräver även det en auktoriserad elektriker. För att bli det krävs en ansökan till Elsäkerhetsverket. Ett företag som utför elinstallationsarbete på annans anläggning måste dessutom finnas registrerade hos dem
På Elsäkerhetsverkets hemsida kan du även finna utförligare information om alla moment som är listade här ovan. Med rätt information i ryggen och ett säkert tillvägagångssätt så ska du se att du har en lysande framtid som hemmafixare.
Andra inlägg
- Framtidens infraanläggning och vägen dit
- Säkerhetssystem för ett brett skydd
- Skydda ditt hus med hjälp av takläggare i Örebro
- Arkitekt skapar inspirerande rum i Stockholm
- Kolfiberförstärkning för framtiden
- Rörmokare med jour i Nacka ger snabb hjälp när den behövs som mest
- Takläggare som förändrar Linköping
- Badrumsrenoveringens konst i Norrtälje
- Dränering av husgrunder i Örebro
- Mindre flyttstress när man tar hjälp av en flyttfirma på Lidingö