Hitta byggföretag
Tips för att hitta rätt byggföretag
Felet som många privatpersoner gör då det står inför att anlita hantverkare, till exempel en takläggare i Stockholm, är att man är lite för godtrogen. Man tar för givet att i och med att man betalar för ett jobb så kommer detta också att utföras enligt konstens alla regler och på ett korrekt sätt. Något som tyvärr inte alltid är fallet.
Fuskjobb förekommer och de förekommer i en större skala än vad många är medvetna om. Detta särskilt efter det att rot-avdraget infördes och såg dagens ljus. Som förklaring till detta så kan vi säga att fler privatpersoner ansåg sig ha råd att renovera, bygga till och förfina sina boenden och använda sig av professionell hjälp då rot-avdraget gjordes tillgängligt. Ett ökat behov märktes och fler företag såg en chans att tjäna pengar; något som även intresserade rena bluffar och oseriösa aktörer och det är dessa som man ska undvika att anlita.
Något som låter lätt i teorin; men som visar sig vara svårare i praktiken. För: hur vet man att en firma är oseriös medan en annan är pålitligt, skicklig och innehar rätt kompetens och kunskap? Det vi tänkte göra är att rada upp några punkter som är värd att ha i åtanke och som kan hjälpa dig att hitta rätt byggföretag. Innan dess dock. Här låter det som att det handlar om en majoritet av blufföretag i byggbranschen; men så är naturligtvis inte fallet. De flesta företag ger valuta för pengarna och de flesta levererar högklassiga jobb.
Det tar dock inte bort det faktum att man kan bli lurad och råka ut för ett fuskjobb och därför så känner vi oss nödgade att ge dessa tips.
- Hur ser historiken ut? Som sagt; många av fuskjobben har en start i och med rot-avdraget och därför så bör man titta lite extra på när firman i fråga bildades.
- F-skatt. Har företaget en F-skattsedel? Kolla upp innan!
- Referenser. En väldigt viktig punkt och detta oavsett vad du ska använda byggfirman till. Du måste be om nummer och du måste se till att ringa kunder som företaget i fråga utfört jobb hos tidigare. Tänk så här: ett bra företag visar mer än gärna upp lyckade jobb, de blir smickrade av rekommendationer och de vill ha nöjda kunder. Endast ett företag med något att dölja kommer att neka dig en kontakt med sina tidigare kunder. En annan tumregel: ring flera stycken och försök att gå långt tillbaka i tiden. Många fuskjobb visar sig först efter några år.
- Träffa fler företag. Detta för att slippa bli lurad genom en saltad nota. Du måste se till att ta in flera offerter och jämföra dessa innan du bestämmer dig. Märk väl: ett alltför lågt pris är sällan någon god idé och ett väl högt sådant behöver definitivt inte innebära den bästa kvaliteten. Välj – efter att ha tittat närmare på referenser – ett företag som ligger någonstans i mellanskiktet med sin offert.
- Behörighet. Du bör se till att få se behörighet och certifikat hos de anställda som kommer och jobbar hos dig. Speciellt viktigt blir detta i våtrum och vid exempelvis en badrumsrenovering.
- Skrivet kontrakt gäller. Se till att den summa som står på kontraktet också är det som gäller. Och: skulle det komma att bli dyrare – inte ovanligt vid exempelvis borrning efter bergvärme eller någon typ av sprängning – så ska du informeras och kunna ta ställning till denna där och då. Det ska inte komma som någon överraskning. Normalt är att du kommer överens om priset och att det finns en viss marginal – säg femton procent – för utgifter som är att anse som oförutsedda. Som sagt; detta ska dock gå genom dig först.
Slutligen så kommer vi med en uppmaning också: Betala aldrig i förskott. Om det inte gäller något speciellt material som måste köpas in så betalar du när allt är besiktigat och klart.