Vilka material kan man måla om?
När det är dags för en renovering hemma hos dig, är det överraskande nog, många fler material som och väggar som du faktiskt kan måla om. Färgen har blivit bättre och det kommer hela tiden nya färger som fäster på olika underlag. Visste du att du kan måla om kakel, klinker, metaller, som plåt och färger som du kan använda på tapeter? Här går vi igenom vilka material som du kan måla om, och vilka som det inte går att måla om.
Måla element och rör
Ser du till att måla om rör och element, är det bäst att du tar bort all färg som börjar flagna. Om du regelbundet målar om element och rör, ser du samtidigt till att de håller för längre tid. Du bör givetvis välja en målarfärg som är avsedd för att måla om element och rör. Dessutom kommer du att behöva penslar med längre skaft så att du kommer åt på alla ställen på elementet. Om du vill vara noggrann kan du måla med rostfärg på både rör och radiatorer. Skaffa gärna också en målningsvante, då kommer du åt mellan rör och tak eller väggar.
Måla om innertaket
Ett material som du inte kan måla över är limfärg.
- Det kan vara så att innertaket är limmat med sådant lim, därför är det bästa om du kan tvätta först en del av innertaket. Om färgen sitter kvar, kan du fortsätta tvätta det. Men om färgen löses upp av tvätten har det säkert använts limfärg på innertaket. Då bör du även tvätta bort limfärgen och kanske tvättas flera gånger innan du kan måla om det.
- Om färgen dammar av sig när du torkar med en torr trasa, har man använt en kalkfärg, i så fall bör du borsta taket rent så att underlaget blir bra.
- När du väl har fått bort all färg, bör du grundmåla först.
- När det är gjort kan du måla i önskad färg.
- Måla alltid från fönstret och inåt rummet. På så sätt slipper skarvarna i taket synas.
- Har du många fönster, gör du på samma sätt med innertaket och målar inåt rummet.
- Börja med det som har störst ljusinsläpp.
Måla om kakelplattor
Du kan gott och väl måla om kakelplattor, även om det är väldigt annorlunda mot att måla om vanliga väggar med tapet eller vävtapet. Så här kan du göra.
- Tvätta först hela den kaklade väggen med målartvätt.
- Du kan behöva kalka av fogar och då kan du använda ättika till detta, som du spär med lite vatten. Sedan kan du torka av ytan med rent vatten.
- Laga evetnuellta sprickor med spackel och slipa sedan så att ytan blir jämn och fin. Se till att väggen torkar riktigt ordentligt.
- När allt är torrt, är det bara att måla om den kaklade väggen.
- Använd gärna en roller, men den kan vara svår att nå mellan kakelplattorna. Använd en mindre pensel och rolla sedan ovanpå penseldragen så att inte penseldragen syns efteråt.
- Lacka sedan den kaklade väggen så att du får en fin yta efter att du målat om den.
Eller så anlitar du proffsiga målare som kommer och gör renoveringsarbetet åt dig. Du glömmer väl inte möjligheten till att dra av med Rot-avdraget? Du får dra av åtminstone 30 procent av 50.000 kronor som mest per år och per person.
Andra inlägg
- Framtidens infraanläggning och vägen dit
- Säkerhetssystem för ett brett skydd
- Skydda ditt hus med hjälp av takläggare i Örebro
- Arkitekt skapar inspirerande rum i Stockholm
- Kolfiberförstärkning för framtiden
- Rörmokare med jour i Nacka ger snabb hjälp när den behövs som mest
- Takläggare som förändrar Linköping
- Badrumsrenoveringens konst i Norrtälje
- Dränering av husgrunder i Örebro
- Mindre flyttstress när man tar hjälp av en flyttfirma på Lidingö